Str Brestei, Nr. 2 , Cladirea Biz Tower, Craiova

Salata Verde – Cultura de iarna

Salata verde este una din culturile ce a castigat tot mai multa popularitate in randul legumicultorilor in ultimii ani. Datorita perioadei scurte de vegetatie si a rezistentei la frig,  aceasta cultura (in special cea extratimpurie) este o sursa importanta de venit, reusind sa aduca un profit semnificativ fermierilor mai ales in perioadele reci din an.

In Romania, salata verde este cultivata pe o suprafata intre 14-15.000 de hectare anuale, atat ca si cultura pura dar si intr-un sistem de culturi asociate si succesive. Aceasta este cultivata pentru capatana sa, fiind consumata in stare proaspata, tinand cont de continutul bogat de nutrienti (fosfor, calciu, postatiu si fier) si vitamine (A, C, B1, B2).

Temperatura

Salata verde este o planta destul de putin pretentioasa la caldura, cu o rezistenta destul de ridicata la frig. O temperatura de 2-3 grade Celsius este suficienta in faza de germinare pentru ca semintele sa rasara. Tinerele plante cu 5-6 frunze sunt rezisente la temperaturi negative si pot ierna in faza de rozeta.

Temperatura optima pentru cresterea frunzelor si formarea capatanilor este in jurul a 16 grade Celsius, in timp ce pentru formarea tulpinilor florale si a florilor sunt necesare in jur de 20 grade. Este important de retinut de asemenea ca la temperaturi de peste 25 de grade Celsius unele soiuri de salata nu rasar.

Lumina

Salatei verzi ii priesc locurile insorite, unde beneficiaza de lumina suficienta, avand astfel o perioada de vegetatie scurta si reusind sa formeze tulpini florale inaintea formarii capatanii.

In vederea cultivarii pe timp de iarna in sere, exista soiuri speciale care se dezvolta si cu o lumina ceva mai slaba.

Umiditatea

Salata verde este o cultura ce are nevoie de multa umiditate in sol. Este obligatoriu sa luati in calcul o modalitate de irigare, fie ea aspersie sau picurare in solar. Mare atentie insa la umiditatea excesiva ce poate duce la putrezirea acesteia.

Solul

Indiferent de soiul ales, salata verde are nevoie de un sol cu un continut ridicat in humus, bine drenat si cu o capacitate buna de retinere a apei si cu un ph intre 6.7 si 7.2 (neutru sau foarte usor acid) pentru a se putea dezvolta in mod armonios.

Culturi premergatoare

Culturi premergatoare recomandate pentru salata sau cele de vinete, rosii, ardei, fasole, castraveti, varza sau mazare.

Semanarea

Salata poate fi cultivata prin doua metode: prin rasad sau prin semanat direct.

In cazul primei variante, este necesar folosirea unor rasaduri sanatoase si viguroase (25-30 zile). Rasadurile se pregatesc de regula la primele semne ale anotimpului rece – finalul lunii noiembrie, inceputul lui decembrie.

Pentru producerea rasadurilor se recomanda o semanare esalonata (3 serii de obicei) la o distanta de 10-15 zile intre acestea si cu o cantitate de 2-3 grame de seminte/ metro patrat.

Cultivarea si recoltarea

In perioada rece cultivarea salatei se face in solarii acoperite cu folie tip agril ce asigura o temperatura cu 3-5 grade mai mare decat cele fara, aceste grade putand face diferenta intre o cultura compromisa si una care rezista la ger.

Recoltarea salatei se face manual, taindu-se capatana la nivelul solului. La o cultura de 1.000mp se pot obtine intre 20-25.000 capatani de salata.

Concluzie

Cultura de salata verde nu este una extrem de pretentioasa, avand insa unele particularitati. Este o cultura ce poate constitui o sursa importanta de venit cu o profitabilitate mare pentru fermieri .

Leave a comment