Str Brestei, Nr. 2 , Cladirea Biz Tower, Craiova

Lucrari agricole de toamna – sfaturi pentru agricultori

Odata cu venirea toamnei, te-ai astepta, probabil, sa vorbim despre culegerea roadelor, gustul divin al muncii asidue si a investiilor considerabile. Insa, orice agricultor sarguincios stie ca toamna este, dincolo de toate acestea, momentul oportun pentru pregatirea noilor recolte. Iar odata cu acest proces, au loc o serie de activitati de camp, pe care ne-am dori si noi sa le detaliem mai jos. Astfel, vorbim despre lucrari agricole de toamna si venim cu o serie de recomandari care speram sa va fie de folos.

Scopul nostru este de a-i ajuta pe cei aflati la inceput de drum sa inteleaga ca un proces bine organizat va duce la obtinerea unor rezultate mai bune.

Un alt aspect important pe care ne dorim sa-l punctam in toate materialele noastre de pe blog este combaterea risipei.

Ne dorim ca cei care ne citesc sa afle cele mai bune modalitati de a investi inteligent, atat cand vine vorba de fertilizare, cat si de orice utilaje agricole.

Lucrari agricole de toamna: Semanat

La inceput de septembrie, activitatea agricola debuteaza cu semanatul cerealor de toamna: secara, grau, orz, triticale si orzoaica. Iar experienta ne-a invatat ca un grau semanat tarziu, se va dovedi mai putin rezistent la vremea rece sau la seceta.

La mijlocul lunii septembrie, agricultorii sunt preocupati in special de semanatul rapitei.

De retinut: semanatul de toamna debuteaza cand temperatura este intre 13-15 grade Celsius si trebuie sa se incheie pana cand aceasta scade la 8-9 grade Celsius.

Avantajele unui proces de semanare optim: dezvoltare buna a sistemului radicular al plantelor, rasaduri uniforme, rezistenta la seceta si frig.

Foarte important: cerealele de toamna (grau, orz, orzoaica, triticale, secara) nu se cultiva dupa mei, dughie sau sorg. Acestea din urma au obiceiul de a seca terenul de apa.

Risc: temperaturile ridicate de toamna determina tulburari fiziologice ale plantelor, ajungandu-se chiar pana la pierirea acestora.

Lucrari agricole de toamna: Recoltare

De regula, la inceput de toamna, cand soarele este inca bland si stralucitor, se finalizeaza cu recoltarea florii-soarelui, in toate zonele de cultura.

Lucrari agricole de toamna: pregatirea solului

Toamna nu se incheie fara a face pregatirile pentru noul sezon. Astfel, in acest proces este inclusa si fertilizarea si se aplica 20-30 de tone de gunoi de grajd. De asemenea, odata la 3-4 ani, recomandam fertilizarea pe baza de fosfor si potasiu pentru a garanta rodnicia solului.

Si nu se lasa nicio portiune de suprafata agricola fara a fi curatata de toate resturile vegetale care raman de la vechile culturi.

Lucrari agricole de toamna: capitolul gradinarit

In noiembrie (luna cunoscuta drept Brumar), fermierii fac ultimele pregatiri pentru iernar. Si desi suntem tentati sa credeam ca odata ce frigul isi arata coltii, activitatea agricola inceteaza, in practica fermierii mai au ceva de lucru. Este momentul in care incep insamantarile specifice acestui anotimp. Totodata, urmeaza aratul miristilor. Asa ca nu este deloc de mirare faptul ca prima saptamana din noiembrie se numeste Saptamana Miristei.

Nici in cazul gradinarilor, treaba nu se opreste aici. La final de toamna, ei se ocupa de plantarea anumitor pomi sau arbusti. Este, totodata, momentul prielnic pentru a sapa gropile pentru recolta ce urmeaza in primavara.

Si daca tot vorbim despre lucrari agricole de toamna, o atentie deosebita ar trebui acordata si vitei de vie. Ea are nevoie sa fie protejata de posibilele vremuri geroase ce vor urma. Si desi iarna aceasta a fost destul de placuta, acest lucru nu ne garanteaza ca lucrurile vor sta la fel si in urmatorul sezon.

Tot in categoria activitati agricole de sezon, intalnim si vopsitul pomilor. Acest obicei este destul de practic pentru a alunga vietuitoarele tentate de a le distruge trunchiurile.

In ceea ce priveste partea de flori, principalele activitati includ inlaturarea frunzelor cazute si plantarea bulbilor de la noi recolte. O idee buna pentru inmultirea plantelor este pastrarea semintelor la loc uscat si ferit.

Un gand de final

La fel ca toate lucrarile, si cele de toamna joaca un rol deosebit de important. Iar asta se datoreaza faptului ca agricultura, in general, presupune o disciplina aparte. Este important ca fiecare etapa sa fie respectata si fiecare pas sa primeasca atentia care i se cuvine.

Cu putin noroc si investire permanenta de timp, resurse si rabdare, agricultorii vor reusi sa obtina culturi rodnice care sa hraneasca o intreaga familie.

Leave a comment