Str Brestei, Nr. 2 , Cladirea Biz Tower, Craiova

Graul – soiuri, semanat & caracteristici

Una dintre vedetele sezonului de toamna in materie de cereale este, desigur, graul. Graul are un rol deosebit de important in agricultura romaneasca, fiind responsabil cu producerea unui aliment aproape nelipsit din casele tuturor: painea. Tocmai de aceea, activitati precum semanatul graului sunt deosebit de importante pentru a garanta ca anul viitor cultura va fi una destul de bogata.

Cum sta Romania la capitolul productie?

Din fericire, tara noastra se numara printre fruntase atunci cand vine vorba de productia de grau. Si nu doar la nivel european, ci si global. Astfel, suntem in primele 20 de tari producatoare de cereale pe glob, iar productia anuala este una impresionanta.

De asemenea, la nivel mondial, graul se numara printre cerealele cele mai cultivate, fiind apoi urmat de secara, ovaz, orz, mei, porumb si orez.

Care sunt cele mai folosite soiuri de grau in tara noastra?

Soiurile de grau din tara noastra sunt alese in functie de rezistenta la anumiti factori climatici, calitate si toleranta buna in fata bolilor foliare. Iar soiurile cele mai populare sunt:

Glosa – un soi de grau de toamna, timpuriu.

Caracteristici:

• rezistent la seceta, iernare si rugina galbena

• popular in zona de sud a tarii

• talie medie de 85-95 cm.

Otilia – soi cu spic alb, aristat.

Caracteristici:

• rezistent la seceta, iernare, arsita si cadere

• densitate medie si lungime medie-lunga

• vine cu calitati deosebite pentru panificatie (confera elasticitate aluatului si este bogat in proteine)

Pajura – soi nou, descoperit de cercetatorii de la Fundulea.

Caracteristici:

• rezistent la seceta, iernare, arsita si cadere

• densitate mare de spic

• dedicat terenurilor fertile

Pitar – soi precoce, calitate superioara pentru panificatie.

Caracteristici:

• rezistent la seceta, iernare, cadere

• ideal pentru zona de zona de sud a tarii

Dropia – soi precoce, aristat.

Caracteristici:

• poate fi cultivat atat la irigat, cat si la neirigat

• rezistenta la iernare, seceta, boli foliare si arsita

• talie scurta

Athlon – soi de panificatie A

Caracteristici:

• semitimpuriu, cu inflorire timpurie

• rezistenta la boli criptogamice

• continut ridicat de proteina si calitate buna a glutenului

Hyster – hibrid semitimpuriu de succes

Caracteristici:

• randament ridicat de boabe

• productii ridicate si destul de stabile, chiar si in vremuri de seceta

• poate avea cultura premergatoare de rapita, dar si dupa porumb

Exotic – un soi aristat, cu capacitate de infratire buna

Caracteristici:

• rezistent la cadere, seceta si arsita

• ritm rapid de crestere in primavara

• un soi de grau de toamna

Apache – varietate de grau nearistata

Caracteristici:

• talie medie-timpurie

• rezistenta la iernare, cadere, boli specifice

• putere mare de infratire si umplere a bobului

Anapurna – recomandat pentru toate zonele de cultura ale Romaniei

Caracteristici:

• talie medie

• toleranta la Septorioza si Rugina galbena, toleranta medie la Rugina bruta

• tolentara la iernare si cadere

Izvor – soi precoce, aristat, cultivat in toate zonele din tara, mai putin in Transilvania

Caracteristici:

• talie mare 90-105 cm

• rezistenta la seceta

• caracteristici bune de morarit si panificatie

Chevalier – soi semi-tardiv, nearistat, calitatea A

Caracteristici:

• talie mica de 20 cm

• face parte dintre soiurile cultivate in Moldova, Oltenia si Muntenia

• rezistenta buna la ger si seceta

De retinut: care sunt caracteristicile de care tinem cont atunci cand alegem soiul de grau:

– productia obisnuita

– adaptarea la conditiile de mediu & climatice

– talia (care poate fi mica, medie si inalta)

– rezistenta la boli foliare

– continutul de proteine si gluten

– valoarea nutritiva

Semanatul graului

Graul este o excelenta cultura premergatoare, care permite recoltarea devreme si ararea chiar din timpul verii.

Un alt avantaj al graului este faptul ca dupa aceasta cultura poate fi semanata apoi orice alt tip de cultura, ceea ce confera agricultorului un avantaj deosebit, lejeritate si flexibilitate.
In plus, cultura de grau poate fi integral mecanizata.

In ceea ce priveste perioada optima de samanare, aceasta depinde de clima. De exemplu, este recomandat ca plantele sa aiba un timp de vegetatie generos: 40-50 de zile in timpul toamnei. De asemenea, se calculeaza o acumulare a sumei temperaturilor biologic active.

Ele trebuie sa fie undeva la 400-500 de grade Celsius si sa permita plantelor de grau sa aiba 2-3 frati si 4-5 frunze. Numai asa acestea pot capata o rezistenta maxima la conditiile nefavorabile care pot aparea in timpul iernii.

Pornind de la aceste aspecte, am putea spune, ca intr-un an obisnuit, perioada considerata propice pentru semanarea graului este undeva intre 1-10 octombrie, in special in zonele de sud si vest ale tarii. In zona de campie a Transilvaniei, este recomandat ca semanatul graului sa inceapa chiar mai devreme, undeva in jurul datei de 25 septembrie.

Ce se intampla daca semanam prea timpuriu graul?

Ei bine, plantele pot ajunge sa se dezvolte prea mult pana in iarna. Acest lucru le face sensibile la ger sau zapada si multe dintre ele se pot asfixia.

Ce se intampla daca semanam prea tardiv graul?

Plantele intra in iarna neinfratite si necalite. Astfel, au o rezistenta scazuta la ger si se poate intampla ca acestea sa fie rapuse de conditiile climatice.