Str Brestei, Nr. 2 , Cladirea Biz Tower, Craiova

Culturile pe timp de iarna – ce trebuie sa stii

Plantele si legumele cultivate la sera sau solar pot genera un profit bun inclusiv in perioada de iarna.

Culturile pe timp de iarna au insemnatate dietetica si alimentara deosebita, avand in compozitie elemente care ajuta la eliminarea toxinelor din organism in special in aceasta perioada rece.

Inainte de toate, trebuie sa stii care sunt diferentele intre un solar si o sera pentru a alege ce anume ti se potriveste.

Sera reprezinta o structura fixa cu caracter permanent si pereti de sticla in cele mai multe cazuri. Aceasta poate include si un sistem de incalzire, precum si un sistem de irigatii. In general se preteaza pentru cultivarea acelor plante sau legume ceva mai pretentioase, ce nu rezista la climatul de pe timpul iernii de la noi.

Solarul pe de alta parte reprezinta o constructie mult mai usoara, ce poate fi mutata dintr-o parte in alta in functie de cultura pe care doresti sa o cultivi pe timp de iarna. In constructia acestuia, trebuie folosita o folie transparenta cu protectie UV, in caz contrar aceasta se va ingalbeni, daunand plantelor sau legumelor. Atentie la folia cu performatii pentru ventilatie, intrucat aceasta ar putea ceda iarna sub greutatea zapezii.

Pentru a avea culturi bogate, generatoare de profit este important ca in sera sau in solar sa fie mentinuta temperatura potrivita si un nivel controlat de umiditate, acesti factori fiind extrem de importanti pentru o dezvoltare sanatoasa a culturilor. Esential este si ca sera sau solarul sa aiba un bun amplasament, de aceea este importanta planificarea de la bun inceput a proiectului.

Culturi de legume pe timp de iarna

Rosiile cherry reprezinta o cultura excelenta pentru perioada de iarna. Cererea este in crestere, iar vanzarile merg excelent atat vara cat si iarna. Pe perioada iernii, cultivatorii trebuie sa investeasca serios in incalzirea spatiului unde sunt cultivate, insa si pretul de vanzare este pe masura, uneori sarind sde 15lei/kg, in timp ce vara acesta scade cu greu sub 7-8lei/kg.

Castraveciorii (cornison) sunt la mare cautare si una dintre cele mai profitabile culturi din solar, in special daca reusesti sa obtii o recolta timpurie si sa fii printre primii care aduce aceasta leguma la vanzare. Este o cultura careia trebuie sa ii acorzi o atentie deosebita, fiind destul de sensibila la lipsa de umiditate sau la daunatori.

Gulia este una din legumele cu cea mai spectaculoasa crestere in ultimul timp. Tot mai multi fermieri mizeaza pe aceasta, fie ca si cultura de baza, fie prin intercalarea acesteia in randul culturilor de baza (rosii sau castraveti). In orice caz, gulia este foarte cautata si utilizata de gospodine atat vara, cat mai ales iarna pentru salate.

Dovlecelul este una din culturile subestimate, in principal datorita spatiului destul de mare ocupat in sera sau in solar. Cu toate astea, pe timp de iarna el reprezinta o alternativa excelenta pentru gospodine la alte legume precum ardeiul care lipsesc in aceasta perioada. Pretul de vanzare este in jur de 6-7lei/kg, productia fiind una destul de insemnata.

Verdeturile se preteaza pentru cultivarea in sere. Aici poate fi incadrat mararul, patrunjelul, spanacul, salata, rucola sau busuiocul. Dintre acestea, semintele de marar si patrunjel incoltesc cel mai greu, avand o perioada de germinare mai lunga.

In ultimii ani, apetitul romanilor pentru salata a crescut considerabil, astfel incat aceasta nu este o cultura deloc de neglijat, in special salata capatana, salata creata, spanacul sau rucola. In timpul lunilor de iarna, acestea necesita o temperatura de 12-13 grade C, uneori chiar sub 10 grade (in functie de soiul semanat si de fertilizarile aduse acestora).

Asocierea si planificarea culturilor pe timp de iarna

Profitabilitatea cea mai mare se obtine atunci cand fermierul se asociaza cu altii asemenea lui, fiecare isi planifica culturile ajungand in final sa se specializeze pe una sau mai multe.

Fara planificare, te poti trezi in scenariul in care mizand pe o cultura foarte solicitata sa ajungi sa vinzi aceleasi legume precum competitorii tai. In acest scenariu, singura solutie viabila pentru valorificarea productiei fiind scaderea pretului.

Daca te-am convins ca nu trebuie sa renunti la agricultura nici pe timpul iernii, poti studia oferta noastra.

Compania Biz Solutions are in spate un istoric de 22 de ani, experienta si solutiile pentru a-ti sustine investitia ta in cultura. Noi iti putem hrani culturile, ajutandu-te astfel sa obtii randamentul maxim al acestora de la fiecare hectar cultivat.

Leave a comment