Str Brestei, Nr. 2 , Cladirea Biz Tower, Craiova

CULTURA DE SECARA – CARACTERISTICI, SOL, SEMANAT, RECOLTAT

Secara este cea de-a doua cereala panificabila dupa grau, fiind considerata mult mai sanatoasa pentru consum decat acesta.

Secara este utilizata atat ca si hrana umana, cat si ca furaj pentru hrana animalelor.

Are proprietati diferite fata de faina de grau la coacere, painea facuta din secara avand o crusta bruna aromata si fiind mult mai densa fata de painea din grau.

Din faina de secara in combinatie cu mierea de albine se prepara celebra turta dulce, foarte populara in tara noastra.

Boabele de secara sunt utilizate sub forma de uruiala ca furaj pentru vacile de lapte, pentru ingrasarea porcilor sau hrana pasarilor.

Istoric si Origine

Secara nu a fost cultivate in antichitate, s-a raspandit initial ca buruiana in lanurile de grau din Asia Mica, de unde a ajuns apoi in Europa. Aceasta apare amintita de scriitori greci si romani in agricultura greaca sau romana, vechimea sa fiind mult mai mica decat a graului sau orzului.

Modalitate de cultivare

Cultura de secara nu este una foarte pretentioasa astfel incat se poate adapta cu succes in multe locuri, pe multe soluri, inclusiv la altitudini inalte (peste 1500m).

Cultura solului

Culturile de secara poate fi cultivate si pe unele soluri care sunt in general nefavorabile culturii de grau (cele nisipoase, acide sau pozitionate in unele zone cu clima mai rece)

Este putin pretentioasa din punct de vedere al solului si al plantei premergatoare.

Totusi, in functie de zona cultivata se disting cateva premergatoare excelente pentru secara: porumb timpuriu, leguminoase sau pepeni (soluri nisipoase), borceagul si inul (solurile de tip cernoziom din nordul tarii), cartofii timpurii (soluri mai sarace), rapita si floarea soarelui (solurile din zona de stepa).

La randul ei, secara este o buna planta premergatoare intrucat elibereaza terenul devreme, solul ramane curatat de buruieni si permite executarea lucrarilor aferente.

Samanta si semanatul

Dupa cum spuneam secara este mult mai putin pretentioasa decat graul in ceea ce priveste conditiile de clima si de sol, fiind cea mai rezistenta cereala la inghet si ger ( pana la – 25 grade C). Din acest motiv, cultura de secara obtine rezultate bune chiar si la altitudini mari.

Temperatura minima la care boabele de secara pot germina este de 1-2 grade C. La peste 10 grade, secara rasare in cel mult o saptamana de la semanat.

Perioada optima de semanat este intre 15-30 octombrie, in general cu 10 zile inaintea graului de toamna.

Irigarea

Secara se descurca bine la capitolul umiditate, putand fi cultivata inclusiv pe terenuri sarace sau uscate datorita capacitatii sale de a absorbi apa acumulata in pamant pe timp de iarna.

Irigarea este necesara destul de rar, in zonele extrem de aride si uscate, altfel cultura se poate descurca foarte bine si fara.

Fertilizarea

Desi se descurca bine pe orice tip de sol, pentru o productie optima, secara are nevoie de o cantitate mare de substante nutritive pentru o recolta bogata.

La o cantitate de 1000 kg de boabe, secara consuma in medie : 20-30 kg de azot, 10-15 kg de fosfor, 20-30 kg de potasiu.

Primavara, in perioada de vegetatie se recomanda aplicarea unei cantitati de 50 kg azot, 50kg fosfor. Toamna sub aratura se pot aplica 40kg potasiu.

Recoltarea

Fiind plantata inaintea graului, se recomanda recoltarea secarei cu cca. o saptamana inaintea acestuia, la jumatatea verii in luna iulie

Daca este recoltata prea devreme, boabele devin zbarcite. Daca este recoltata prea tarziu, se poate pierde din cultura intrucat plantele incep sa se scuture.

Depozitarea

In vederea depozitarii, se vor executa lucrari de lopatare, conditionare, lotizare si controale periodice privind conditiile de pastrare din depozit. Se pot folosi si unele substante in vederea combaterii insectelor din depozit.

Concluzie

Cultura de secara nu este pretentioasa precum alte cereale, avand insa unele particularitati. Are numeroase utilizari, fiind o cultura care se vinde foarte bine, ea putand aduce profituri insemnate antreprenorilor.

Despre noi

Compania Biz Solutions are in spate un istoric de 22 de ani, experienta si solutiile pentru a-ti sustine investitia ta in cultura de secara. Noi iti putem hrani culturile, ajutandu-te astfel sa obtii randamentul maxim al culturii de secara la fiecare hectar cultivat.

Leave a comment