Str Brestei, Nr. 2 , Cladirea Biz Tower, Craiova

CULTURA DE PORUMB – CARACTERISTICI, SOL, SEMANAT, RECOLTAT

Porumbul este considerata cea mai productiva planta din specia cerealierelor, avand o mare “plasticitate ecologica”, fiind cultivat in conditii climatice foarte diferite – de la Canada si Rusia in emisfera Nordica pana la Noua Zeelanda in emisfera sudica.

Porumbul ocupa locul II la nivel mondial daca luam in considerare suprafata cultivata (dupa grau) si locul I ca si productie totala (1.148 milioane de tone). Din aceasta cantitate, aproximativ 2/3 este utilizata ca si furaj. O mare parte din aceasta este recoltata in stare matura si utilizata ca si cereale furajere. Dintre diferitele modalitati de hrana cu care pot fi hranite animalele, porumbul are cel mai ridicat continut caloric.

Istoric si Origine

Planta isi are originile in America Centrala, izvoarele istorice indicand o vechime de cca 7000 de ani. Unii istorici sustin ca el mai crestea prin unele zone ale Asiei sau Africii, insa nu si in Europa.

A fost adusa din “Lumea Noua” in Europa de catre vestitul explorator, Cristopher Columbus. Nu a avut insa succes de la inceput, la acea vreme europenii erau interesati mai mult de metalele pretioase aduse de peste ocean.

In Romania porumbul a ajuns sa fie cultivat in jurul anului 1700, el inlocuind vechile plantatii de mei.

A fost preferat de stramosii nostri intrucat este o planta cerealiera rezistenta la factorii de mediu, care s-a aclimatizat excelent mai ales in zonele de campie. Era mult mai usor de recoltat decat graul si meiul (ale caror boabe se scuturau), iar productivitatea era ridicata, putand hrani o familie intreaga pentru perioade lungi de timp.

Nu in ultimul rand, intr-o perioada cu relatii tensionate in care turcii luau aproape tot, nelasand mare lucru in urma, Imperiul Otoman nu era totusi foarte interesat de cereale, cu atat mai mult de porumb pe care nu il cunosteau. Astfel, acesta nu trebuia trimis drept tribut.

Toate aceste motive au facut ca vreme de doua secole, porumbul se devina hrana de baza a romanilor. Din cauza cultivarii, recoltarii si mai ales depozitarii in conditii improprii, consumul de porumb a devenit periculos, provocand boala pelagriei. Astfel, romanii s-au indepartat de consumul excesiv de porumb (malai), orientandu-se catre painea produsa din faina de grau.

Modalitate de cultivare

Porumbul se cultiva pe soluri afanate in profunzime, maruntite la suprafata, curatate de buruieni, cu o mare rezerva de apa. Lucrarile minime presupun afanarea solului cu cizelul, urmata de lucrarea solului cu grapa de discuri.

Cultura solului

Porumbul suporta monocultura (inclusiv pentru o perioada mai indelungata), insa pentru o productie optima este recomandata o rotatie a culturilor, pentru a nu reduce continutul de macroelemente din sol.

De asemenea este des practicata si rotatia grau-porumb, insa recomandarea este ca aceasta rotatie sa fie intrerupta prin cultivarea unei alte plante ( leguminoase sau cereale paioase) precum: in, canepa, cartof, floarea soarelui, sfecla de zahar sau furajera.

Porumbul este o buna planta premergatoare pentru culturile de primavara, dar si pentru graul de toamna (in cazul in care sunt cultivati hibrizi cu o perioada scurta de vegetatie).

Samanta si semanatul

Semanatul porumbului se face primavara, atunci cand temperatura solului este de cel putin 8 grade C si in curs de incalzire.

Perioada optima pentru semanatul porumbului variaza intre 1-20 aprilie in zonele mai calde din Campia de Vest si Campia Romana, intre 15-30 aprilie in zona centrala a Transilvaniei si Moldovei sau 20-30 aprilie in zone submontante sau nordul mai rece al tarii.

In functie de zona de cultivare, productia dorita la hectar si caracteristicile specific se cutiva urmatoarele grupe de hibrizi : grupa 100–300 (hibrizi extra timpurii: Estival, Gina, Prima), grupa 300–500 (hibrizi timpurii: Dacia, Legend), grupa 350–450 (hibrizi semi-timpurii: Desert, Dulcele de Bacau, Savruros), grupa 450-500 (hibrizi semi tardivi: Diamant, Dulcin), grupa 500-600 (hibrizi tardivi).

Irigarea

Irigarea este necesara in cazul culturii de porumb in vederea obtinerii unei productii cantitative si calitative.  Pentru aceasta cultura, sunt necesare in general 3-4 udari de cca. 700-800 m3/ha (soluri permeabile) sau de 400-500m3/ha (soluri mai putin permeabile).

In anii mai secetosi sau in acele zone cu deficit de precipitatii, este necesara inclusiv o udare pentru rasarire.

Fertilizarea

Porumbul necesita o cantitate importanta de elemente nutritive. La o cantitate de 100 kg de boabe, porumbul consuma in medie: intre 1.8 si 2.6 kg de azot, intre 0.9 si 1.4 kg pentaoxid de fosfor si respectiv intre 2.4 si 3.6 kg oxid de potasiu. In general dozele recomandate la hectar sunt intre 90 – 200 kg pentru azot, 30-100 kg pentru fosfor si 40-80kg pentru postasiu.

Prima administrare se face initial dupa ce au rasarit primele 5-6 frunze, iar cea de-a doua la cca 2 saptamani de la prima administrare,

Dozele exacte se stabilesc tinand cont de gradul de aprovizionare a solului, de conditiile de irigare, precum si de fertilizarea realizata in anii precedenti.

Recoltarea

Porumbul poate fi recoltat sub forma de boabe si masa de siloz pentru hrana animalelor, sau ca materie prima pentru fabricile de biogaz.

Recoltarea porumbului incepe atunci cand boabele au umiditate de cel putin 35%, preferabil sub 30% si se realizeaza mecanic. Ulterior recoltarii, boabele trebuie uscate pana la o umiditate de 14%.

Pentru recoltarea sub forma de boabe, puritatea acestora trebuie sa fie de peste 98%, pierderile inregistrate mai mici de 2% iar gradul de vatamare al boabelor sub 8%.

In 2019, Romania a inregistrat o productie de aprox. 17 milioane tone porumb boabe, pe o suprafata cultivata de 2,6 milioane de hectare, randamentul astfel obtinut fiind de cca. 6500 kg/ha.

Depozitarea

Recolta de porumb este depozitata de obicei in silozuri, la o umiditate sub 14%. Cel mai cautat este in general porumbul cu un procent de maxim 2% boabe sparte si cu o umiditate de 13-14%, in unele cazuri fiind utilizate inclusiv echipamente speciale pentru uscare in vederea atingerii acestor parametri.

Concluzie

Cultivarea porumbului nu este la fel de pretentioasa precum alte cereale, avand insa unele particularitati. Are numeroase utilizari, fiind o cultura care se vinde foarte bine, ea putand aduce profituri insemnate antreprenorilor.

Despre noi

Compania Biz Solutions are in spate un istoric de 22 de ani, experienta si solutiile pentru a-ti sustine investitia ta in cultura de porumb. Noi iti putem hrani culturile, ajutandu-te astfel sa obtii randamentul maxim al culturii dorite la fiecare hectar cultivat.