Str Brestei, Nr. 2 , Cladirea Biz Tower, Craiova

Ceapa verde – Cultura de iarna

Ceapa este cultivata in mod frecvent in solar in vederea obtinerii cepei verzi din arpagic. Aceasta planta, cunoscuta si ca “ceapa pentru stufat” este una din culturile ce pot aduce un profit semnificiativ fermierilor in perioadele reci din an.

Istoric

Ceapa a inceput sa fie cultivata acum 5-6000 de ani in regiunile de stepa din Asia centrala si de vest, iar mai apoi pe Valea Nilului (Egiptul Antic), unde era considerata un simbol al vietii eterne, datorita formei sale rotunde si inelelor cu forma concentrica, fiind oferita zeilor drept metoda de plata pentru a ajunge in rai.

Utilizari

In prezent, ceapa este una din cele mai importante plante la nivel mondial. Ea este cultivata ca planta medicinala, condiment sau ca leguma. Este folosita pentru prepararea hranei, fiind consumata pe toate continentele in diverse forme: proaspata, in mancaruri, salate, uneori chiar si in conserve.

Aceasta contine cantitati bogate de substante nutritive precum (proteine, lipide, calciu, fier, potasiu precum si unele vitamine spre ex B1 sau B2). In acelasi timp contine si unele substante fitoncide cu continut de sulf, cunoscute pentru actiunea lor antibacteriana si antifungica.

In tara noastra se cultiva anual pe o suprafata de peste 35 de mii de hectare in zona de sud, sud-est si sud-vest.

Temperatura

Ceapa este una dintre acele plante care nu sunt foarte pretentioase vis a vis de caldura. Astfel, ea poate fi cultivata cu succes si investitii destul de reduse si in perioada rece a anului. Temperaturile suportate de aceasta se incadreaza in intervalul 12 – 17 grade Celsius, insa poata suporta si temperaturi mai scazute de cel putin 4 grade C.

Lumina

Ceapa verde creste bine in conditii de semiumbra, preferand zilele scurte de iarna (sub 12 ore) in care primeste o cantitate mai redusa, insa suficienta de lumina, astfel incat sa isi poata dezvolta doar aparatul foliar.

Umiditatea

Ceapa verde este una din culturile ce necesita multa umiditate in sol. Este obligatoriu sa luati in calcul o modalitate de irigare, fie ea aspersie sau picurare in solar. Mare atentie insa la umiditatea excesiva (in special in perioada in care se doreste recoltarea) intrucat pot aparea unele boli ale solului.

Solul

Ceapa verde este destul de pretentioasa si in ceea ce priveste solurile pe care poate fi cultivata. Nu rezista pe soluri grele/ argiloase, nelucrate adanc sau pe cele care formeaza crusta.  Prefera solurile fertile bogate in materie organica sau pe aluviale (zona de lunca a raurilor). PH-ul optim pentru dezvoltarea acestei culturi este cuprins intre 6 si 7.

Culturi premergatoare

Culturile premergatoare recomandate pentru ceapa sunt cele care lasa terenul curat de buruieni (ardei, rosii, vinete, varza, castraveti sau pepeni). Mazarea si fasolea pe de alta parte nu sunt bune premergatoare pentru cultura de ceapa.

Semanarea

In vederea obtinerii de ceapa verde, arpagicul se planteaza la o adancime de cca 3cm la o distanta intre plante de aprox. 4cm in intervalul septembrie – februarie. Pentru esalonarea si valorificarea productiei, plantarea arpagicului se face la un interval de 2 saptamani. Astfel, pe un metru patrat pot creste in medie cca 100 de fire de ceapa verde.

Cultivarea si recoltarea

In perioada rece cultivarea cepei verzi se face in solarii acoperite cu folie termica dubla si un pod de folie prevazut cu o sursa de incalzire pentru perioadele cu temperaturi negative extreme. Acesta faciliteaza rasarirea timpurie primavara cand poate fi valorificata la un pret bun.

Concluzie

Cultura de ceapa verde nu este una extrem de pretentioasa, avand insa unele particularitati. Are numeroase utilizari, fiind o cultura care se vinde foarte bine, ea putand aduce profituri insemnate antreprenorilor.

Leave a comment