Str Brestei, Nr. 2 , Cladirea Biz Tower, Craiova

Cateva aspecte despre fertilizarea solului

Fertilizarea solului reprezinta un aspect deosebit de important pentru procesul agricol, indiferent daca este vorba de cereale sau legume. Iar asta se datoreaza faptului ca feritilizarea pregateste solul pentru anotimpul rece sau pentru activitatile agricole ce vor urma.

Drept urmare, aceasta are loc in sezonul de primavara si de toamna si este de mai multe feluri.

Fertilizarea de baza se realizeaza toamna (nu mai devreme de finalul lunii septembrie), inainte de inceperea culturii si dupa ce au fost realizate activitati de sapat sau arat. Si ea consta in alegerea unor ingrasaminte organice si minerale, pe care solul sa le absoarba natural si treptat.

Aspectele necesare pentru fertilizare:

  • O masina de fertilizat buna care sa distribuie cu precizie ingrasamantul. Rolul sau este de a crea uniformitate pe intregul teren agricol.
  • Ingrasamant potrivit pentru tipul de cultura. Nu putine sunt cazurile in care culturile au fost afectate din cauza ingrasamintelor nepotrivite.
  • Precizia aplicarii ingrasaminterlor, un aspect care tine si de experienta persoanelor care desfasoara o astfel de activitate.

Tipul ingrasamantului

Principalele categorii in care putem clasifica aceste ingrasaminte sunt: minerale si organice.

Ingrasamintele organice

Sunt cele care se descompun mai lent in interiorul solului. Insa, rolul lor este de a aduce imbunatatiri calitatii acestuia.

Din punct de vedere al costurilor generate, ingrasamintele organice sunt mai scumpe decat cele chimice.

Un alt aspect important legat de acestea este raportul dintre fosfor, nitrogen si potasiu este ceva mai dificil de stabilit, iar cei care le au de folost nu au certitudinea ca vor alege cantitatile optime de substante nutritive.

Ingrasamintele minerale

Sunt cele care ofera rezultate imediate. In cazul lor, raportul de fosfor, nitrogen si potasiu este cunoscut pentru fiecare tip de ingrasamant. Iar acest aspect permite o buna tratare a solului cu elemente nutritive care ajuta culturile.

Cei mai importanti factori care influenteaza alegerea ingrasamintele:

Densitatea mare – sunt de preferat granulele mari, care pot fi imprastiate de la distante mai mari, decat cele marunte, care se dovedesc, in acelasi timp, usoare. Tocmai de aceea, va recomandam sa verificati intotdeauna densitatea ingrasamintelor inainte de a le cumpara.

Dimensiunea granulelor – pentru ca am spus ca uniformitatea este importanta in cazul ingrasamintelor, vorbim in acest caz de dimensiuni ideale intre 2 si 5 milimetri. Si de preferat este ca pe 90% dintre aceste granule sa aiba astfel de dimensiuni.

Cateva aspecte despre fertilizarea porumbului

In afata de caldura, apa si lumina, porumbul are nevoie si de un apart de nutrienti. Iar fertilizarea este cea care influenteaza o cultura de porumb reusita.

Iar porumbul are nevoie, in special de fertilizanti organici, care elibereaza nutrienti in functie de nevoile acestei culturi.

Perioada cea mai buna pentru fertilizare: primavara, inainte de a avea loc procesul de samanat.

Pentru aplicarea feritilizantului in cazul porumbului, solul nu are nevoie sa fie arat, ci doar aplatizat.  

Cateva aspecte despre fertilizarea sfeclei de zahar

Fetilizarea previne productia scazuta de sfecla de zahar si pierderile calitative ce ar putea aparea in cazul acestei recolte. Drept urmare, fetilizarea este recomandata si trebuie aplicata inainte de cultivarea sa. Printre cele mai populare ingrediente folosite pentru fertilizare se numara potasiu, fosfor si magneziu.

Perioada cea mai buna pentru fertilizare: in timpul sezonului de cultivare a sfeclei de zahar.

Cateva aspecte despre fertilizarea culturii de secara

Spre deosebire de alte culturi, cele de secara au cerinte mai mici in ceea ce priveste conditiile de sorbtie, aportul de oxid de calciu si nutrienti din sol. Avantajul este datorat faptului ca secara foloseste umiditatea acumulata in sistemul radicular pentru a supravietui, chiar si in cazul unor perioade cu seceta mai indelungata.

Fiind o cultura cu potential, secara are nevoie de nutrienti pentru a se putea dezvolta armonios.

De exemplu, azotul este printre ingredientele care influenteaza in mod direct caracteristicile calitative ale acestei plante, in special cand vine vorba de boabe si spic.

Insa, azotul trebuie aplicat la inceputul dezvoltarii plantelor. Aplicarea trebuie sa se realizeze in conditii optime, deoarece el poate duce la dezvoltarea excesiva a culturii de secara sau la intarzierea maturarii si recoltarii.

Leave a comment